Żelazo i ryzyko chorób serca u cukrzyków

1
6635

Jak podaje serwis naukowy onet.pl Spożywanie czerwonego mięsa i innych potraw, które zawierają dużo żelaza w postaci hemu, czerwonego barwnika krwi, jak np. wątróbka drobiowa, może podnosić ryzyko choroby serca u osób z cukrzycą – informują badacze na łamach pisma „Diabetes Care”.

Choroby serca i układu krążenia należą do najczęstszych powikłań cukrzycy, choroby polegającej na zaburzeniach w metabolizmie glukozy. Jak szacują lekarze, cukrzyca 2-3 razy podnosi ryzyko zgonu z powodu zawału serca lub udaru mózgu.

Teraz naukowcy z Harvard School of Public Health w Bostonie zauważyli związek między wyższym ryzykiem zachorowania na serce wśród pacjentów z cukrzycą, a ich dietą bogatą w czerwone mięso i inne produkty zawierające żelazo, zwłaszcza w postaci hemu, czerwonego barwnika krwi.

Dane do analizy zebrano w grupie 6161 pielęgniarek biorących udział w długoletnim badaniu o nazwie „Nurses’ Health Study”. Wszystkie kobiety cierpiały na cukrzycę typu II, czyli zaburzenie w metabolizmie glukozy pojawiające się najczęściej w wieku dorosłym wskutek złej diety, nadwagi i braku ruchu. W ciągu 20 lat badań odnotowano w tej grupie 550 nowych przypadków choroby serca.
Po uwzględnieniu masy ciała i wieku pacjentek okazało się, że dieta obfitująca w czerwone mięso i inne pokarmy zawierające dużo żelaza w formie hemu, miała związek z wyższym ryzykiem zachorowania na serce. Kobiety, które spożywały największe ilości żelaza w tej postaci były o 50 proc. bardziej narażone na chorobę serca niż kobiety z grupy o najniższej konsumpcji tego pierwiastka. Związek ten był szczególnie silny dla pacjentek po menopauzie.
Autorzy pracy spekulują, że zaburzenia metaboliczne występujące u osób chorych na cukrzycę mogą prawdopodobnie nasilać negatywny wpływ nadmiaru żelaza na serce.

Jak zaznaczają, najnowsze badania nie dowodzą jeszcze, iż duże spożycie żelaza w postaci hemu powoduje chorobę serca, a jedynie wskazują, że ma z nią związek – podkreślają naukowcy. Mimo to są oni zdania, że ograniczenie tego pierwiastka w diecie będzie mądrą decyzją w przypadku cukrzyków.

Misiek

Źródło: portal Onet.pl

1 KOMENTARZ

  1. Bardzo prosze,aby ludzie z cukrzyca niebagetelizowali problemu zelaza przy swojej chorobie,niech przykladem tu bedzie moja kuzynka ktora jest w ciezkim stanie po zawalowym,gdyby niewziela zelaza pewnie bylo by inaczej…

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.