Mit nr 1: Cukrzycą można się zarazić od kogoś innego.
NIE! Mimo, że nie do końca wiadomo, dlaczego niektóre osoby chorują na cukrzycę, wiadomo na pewno, że cukrzyca nie jest zaraźliwa. Nie można się nią zarazić tak jak katarem, czy grypą. Wydaje się, że istnieje powiązanie genetyczne związane z cukrzycą, szczególnie, jeśli chodzi o typ drugi. Pewną rolę odgrywa też styl życia. Osoby z nadwagą, które nie prowadzą aktywnego trybu życia na pewno są bardziej narażone.
Mit nr 2: Ludzie z cukrzycą nie mogą jeść słodyczy ani czekolady.
Słodycze i desery mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą, jeżeli są częścią zdrowej diety lub połączone z ćwiczeniami fizycznymi. Słodycze nie są zakazane diabetykom bardziej niż ludziom zdrowym.
Mit nr 3: Jedzenie zbyt dużej ilości cukru powoduje cukrzycę.
Oczywiście, że NIE! Cukrzyca jest powodowana kombinacją czynników genetycznych i stylu życia. Nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy typu drugiego. Jeżeli w Twojej rodzinie były przypadki cukrzycy, przestrzeganie zdrowej diety oraz regularne ćwiczenia fizyczne są zalecane, aby utrzymać odpowiednią wagę ciała.
Mit nr 4: Ludzie z cukrzycą powinni jeść specjalne posiłki dla diabetyków
Zdrowa dieta diabetyka jest taka sama jak u zdrowego człowieka – o niskiej zawartości tłuszczu (szczególnie tych nasyconych i kwasów tłuszczowych typu „trans” znajdujących się w produktach przetworzonych), z umiarkowaną ilością soli i cukru, z posiłkami opartymi na pełnoziarnistych produktach, warzywach oraz owocach. „Diabetyczne” i „dietetyczne” wersje produktów nie przynoszą żadnych korzyści. W dalszym ciągu podnoszą poziom cukru we krwi, są zazwyczaj droższe i mogą także wywołać biegunkę, jeśli zawierają słodziki, których dany organizm nie toleruje.
Mit nr 5: Jeżeli masz cukrzycę, powinieneś jeść tylko małe ilości produktów bogatych w skrobię, takich jak pieczywo, ziemniaki i makarony
Produkty bogate w skrobię są częścią zdrowej diety. To, co jest istotne, to rozmiar porcji. Pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe, makaron, ryż i warzywa o dużej zawartości skrobi – takie jak ziemniaki, groszek czy kukurydza – mogą być częścią posiłku lub przekąski. Kluczową sprawą jest porcja. Dla większości osób z cukrzycą 3-4 porcje żywności zawierającej węglowodany będą odpowiednie. Produkty z pełnego ziarna i bogate w skrobię są dobrym źródłem błonnika, który ma pozytywny wpływ na trawienie i usprawnia pracę jelit.
Mit nr 6: Ludzie z cukrzycą są bardziej podatni na przeziębienia i inne choroby.
NIE! Jeśli masz cukrzycę wcale nie jesteś bardziej podatny na przeziębienie czy inną chorobę. Jednak zaleca się, aby osoby chore na cukrzycę szczepiły się przeciwko grypie. A to, dlatego, że jakakolwiek infekcja ma negatywny wpływ na kontrolę cukru we krwi, co zwiększa ryzyko wystąpienia hiperglikemii, a u osób z pierwszym typem cukrzycy zwiększa też prawdopodobieństwo kwasicy ketonowej.
Mit nr 7: Insulina powoduje miażdżycę i wysokie ciśnienie.
Nie, insulina nie powoduje miażdżycy. Istnieją laboratoryjne dowody, że insulina może imitować niektóre z wczesnych procesów powiązanych z miażdżycą. Dlatego niektórzy lekarze obawiają się, że insulina może przyczynić się do podwyższenia ciśnienia krwi oraz twardnienia naczyń krwionośnych. Ale tak nie jest!
Mit nr 8: Insulina powoduje tycie, a ponieważ otyłość ma niekorzystny wpływ na organizm, nie powinno się jej przyjmować
Różne badania pokazały, że korzyści z kontroli glukozy oraz przyjmowania insuliny daleko przewyższają ryzyko tycia.
Mit nr 9: Owoce są zdrowym pożywieniem. Dlatego możesz ich jeść tak dużo, ile chcesz.
Owoce są zdrowym pożywieniem. Zawierają błonnik oraz dużo witamin i minerałów. Ponieważ zawierają też węglowodany, należy je uwzględnić w planie posiłków. Porozmawiaj ze swoim dietetykiem na temat ilości oraz częstotliwości i rodzajów owoców, które powinieneś jeść.
Mit nr 10: Nie musisz niczego zmieniać w kontroli cukrzycy, jeśli wartość hemoglobiny glikowanej nie jest wyższa niż 8%
Im lepsza kontrola cukru we krwi, tym mniejsze ryzyko powikłań wynikających z cukrzycy. Wartość HbA1c około 7% nie oznacza dobrej kontroli. Celem jest osiągnięcie wartości poniżej 7%. Im Twój wynik HbA1c jest bliższy wartości u zdrowego człowieka (poniżej 6%), tym mniejsze prawdopodobieństwo powikłań. Jednak wzrasta wtedy ryzyko hipoglikemii, szczególnie przy pierwszym typie cukrzycy. Porozmawiaj z lekarzem lub kimś z zespołu medycznego na temat, jaki wynik HbA1c jest dla Ciebie najodpowiedniejszy.
Z chęcią poczytam o innych mitach związanych z cukrzycą, pompami insulinowymi, terapią i wszystkim, co Was dotyczy. Piszcie i pytajcie.
Artykuł na podstawie: www.diabetes.org/diabetes-myths.jsp, tłumaczenie i opracowanie: Monika Szurdyga, zdjęcia: www.sxc.hu
Dodaj komentarz