Ostatnio dużo się mówi na temat cynamonu. Niektóre źródła podają, że u osób z cukrzycą typu 2 cynamon może poprawić poziom cukru i cholesterolu, co było przedmiotem badań przeprowadzonych w 2003 w Pakistanie.
Badania przeprowadzono wśród 60 osób z cukrzycą typu 2 podzielonych na 10-osobowe grupy. Trzem grupom pacjentów podano cynamon w kapsułkach, a dzienna dawka cynamonu wynosiła 1,3 lub/do 6 g. Trzem pozostałym grupom podano kapsułki placebo (czyli farmakologicznie obojętny środek). Kapsułki przyjmowano trzy razy dziennie, po posiłkach. Otrzymane wyniki pozwalają stwierdzić, że nawet 1 gram cynamonu dziennie może pozytywnie wpłynąć na osoby z cukrzycą typu 2.
Jednakże opisywane badania dostarczyły tematu do dyskusji: czy użyty cynamon jest „prawdziwy”? Według Instytutu ds. Żywienia (z ang. FDA- Food and Drug Administration) w Stanach Zjednoczonych sprzedaje się dwa rodzaje cynamonu: cinnamomum zeylanicum nees lub cinnamomum cassia (L.) blume, z czego ten drugi typ jest częściej spotykany w sklepach i ten rodzaj cynamonu wykorzystano do badań.
Dr Richard A. Anderson z Centrum Badawczego ds. Żywienia w Beltsville, Maryland jest jednym z czołowych badaczy o cynamonie i na podstawie wyników przeprowadzonych badań stwierdza:
„Wykazaliśmy, że w części cynamonu rozpuszczalnej w wodzie znajdują się aktywne składniki cynamonu, zaś nie znajdują się one w oleju z cynamonu, w dużej części rozpuszczalnym w tłuszczu. Cynamon można spożywać w kilku postaciach: mielony, „w pałeczkach” dodawany do herbaty, kawy, soków czy sałatek itp. Substancje czynne nie są podatne na ciepło, tzn. nie ulegają zniszczeniu pod wpływem ciepła .”
Fakt, że wspominane badania przeprowadzane były na małej grupie osób i nie wykazały długoterminowych korzyści wynikających ze spożywania cynamonu nie pozwala stwierdzić, że cynamon jest głównym „sprzymierzeńcem” w walce z cukrzycą. Jednakże warto o nim pamiętać modyfikując dietę na bardziej przyjazna dla zdrowia!
Źródła:
Khan, MS, PHD, Alam, Safdar, MS, Mahpara, Ali Khan, MS, PHD, Mohammad Muzaffar, Khattak, MS, Khan Nawaz, and Anderson, PHD, Richard A.. „Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes.” Diabetes Care 26(2003): 3215-3218.
Anderson, Ph.D., CNS, Richard A.. „Cinnamon, Glucose Tolerance and Diabetes.” Agricultural Research Service. 08 Aug 2005. United States Department of Agriculture. 17 Nov 2006.
Fotografia Spencer Ritenour
Dodaj komentarz