Przy obliczaniu wartości Indeksu Glikemicznego (IG), glukoza otrzymuje najwyższą wartość IG: 100. Aby wyznaczyć wartości dla innych rodzajów węglowodanów, używa się złożonego procesu dla porównania reakcji cukru we krwi uzyskanego dzięki testowi węglowodanowemu z reakcją wywołaną podaniem glukozy.
Następnie testowi węglowodanowemu zostaje przypisana wartość IG poniżej 100 w oparciu o ogólny efekt na poziom cukru we krwi w porównaniu do czystej glukozy.
Wcześniejsze badania przypisały białemu pieczywu przeciętną wartość IG około 70, co oznacza, że białe pieczywo przekazuje cukier do krwioobiegu z prędkością równą 70% prędkości przekazania czystej glukozy. Jednak teraz badanie indywidualnych reakcji glukozy we krwi na białe pieczywo wywołało pytanie w jakim stopniu ta liczba jest adekwatna.
W badaniu – przeprowadzonym przez naukowców z Uniwersytetu Tufts – 23 dorosłe, zdrowe osoby zostały poddane maksymalnie 3 zestawom testów, każdy składający się z 2 badań. W czasie jednego podawano im 50 gramów węglowodanów w postaci białego pieczywa i po 2 godzinach mierzono reakcję cukru we krwi.
W czasie drugiego badania – przy użyciu obliczenia do porównania reakcji na oba rodzaje żywności – zbierana była wartość IG pieczywa.
Przy uśrednieniu wartości IG uzyskanych od uczestników, którzy ukończyli wszystkie 3 zestawy testów, badanie ustaliło wartość IG pieczywa na 70, bardzo blisko wcześniej publikowanych wartości. Jednakże gdy naukowcy przyglądnęli się reakcjom na białe pieczywo jednej osoby w różnych dniach, zauważyli, że wartości IG na pieczywo wahały się od 44 do 132.
Wahania między poszczególnymi osobami dotyczące reakcji glukozy we krwi były mniejsze – około 17% – natomiast wahania u jednej osoby wynosiły około 43%. Naukowcy uważają, że ich odkrycie może spowodować wątpliwości w temacie użyteczności Indeksu Glikemicznego.
Źródło: diabeteshealth.com, zdjęcie: woodsy/stock.xchng,
tłumaczenie: Monika Szurdyga
Dodaj komentarz