U osób zdrowych poziom glukozy we krwi nie przekracza na czczo 110 mg/dl, a po nawet najobfitszym posiłku nie powinien wzrosnąć powyżej 120-140 mg/dl. U osób z cukrzycą metabolizm glukozy jest zaburzony. Dlatego celem leczenia cukrzycy jest utrzymanie właściwego poziomu glukozy – unikanie hipoglikemii i hiperglikemii (zbyt niskiego lub zbyt wysokiego poziomu cukru).
Jak wykazały badania naukowe, utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy pozwala na uniknięcie lub opóźnienie wystąpienia powikłań cukrzycy. U dzieci i młodzieży właściwy poziom „cukru” jest również warunkiem prawidłowego rozwoju.
Właściwa kontrola cukrzycy polega na zachowaniu równowagi między ilością spożywanego pokarmu, aktywnością fizyczną oraz
przyjmowaną insuliną lub lekami.
Na poziom glukozy we krwi mają wpływ następujące czynniki:
- jedzenie: podnosi poziom glukozy we krwi
- aktywność fizyczna i insulina: obniżają poziom glukozy
- stres lub choroba: również mogą wpływać na poziom glukozy
- wzrost i dojrzewanie dziecka: zapotrzebowanie na insulinę
niezbędną do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy zmienia
się wraz ze wzrostem dziecka czy w okresie dojrzewania,
a dawki przyjmowanej insuliny powinny być uzgadniane z lekarzem
prowadzącym.
W następnym odcinku, kolejny artykuł serii: Uczeń musi mierzyć poziom cukru we krwi
Dwumiesięcznik „Pen” jest dostępny w:
-
oddziałach i kołach PSD
kołach TPD (Towarzystwo Przyjaciół Dzieci)
w aptekach (zaopatrywanych przez Torfarm i PGF)
w Empikach
u regionalnych przedstawicieli firm farmaceutycznych
Dodaj komentarz