Kontakt z pestycydami zwieksza ryzyko cukrzycy u ciężarnych kobiet

Diabetes Care Magazyn

Kontakt z pestycydami naraża kobiety w pierwszym trymestrze ciąży na rozwój cukrzycy – wynika z najnowszych badań amerykańskich, o których informuje pismo „Diabetes Care”.

Jak napisali autorzy pracy, odkrycie to jest o tyle istotne, że cukrzyca może być przyczyną poważnych powikłań ciążowych, takich jak nadciśnienie i stan przedrzucawkowy, infekcji dróg moczowych i może nawet prowadzić do poronienia. Choroba zwiększa też ryzyko zaburzeń rozwoju płodu i wad wrodzonych u dziecka, np. wad serca, nerek, układu nerwowego.

Naukowcy z amerykańskiego National Institute of Environmental Health Sciences w Research Triangle Park (stan Północna Karolina) oceniali wpływ pestycydów na ryzyko rozwoju cukrzycy u ponad 11 tys. ciężarnych żon rolników.

U 4,5 proc. badanych kobiet zdiagnozowano cukrzycę. Była to tzw. cukrzyca ciężarnych, tj. taka, która pojawia się po raz pierwszy w ciąży. Okazało się, że te kobiety, które w pierwszym trymestrze miały bliski kontakt z pestycydami – mieszały je, rozpylały bądź też naprawiały sprzęt służący do aplikowania tych związków – były ponad dwukrotnie bardziej narażone na cukrzycę, niż reszta badanych. Nie dotyczyło to kobiet, które nie były bezpośrednio narażone na działanie pestycydów.

Misiek

 

Źródło: portal Onet.pl, 26.03.2007.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *