Picie kawy obniża ryzyko wystąpienia cukrzycy

1
1005

Jak czytamy w doniesieniach agencji Reuters Health: lepiej rozpocząć poranek od filiżanki kawy niż słodzonego soku jeśli istnieje zaniepokojenie rozwojem cukrzycy typu 2 – proponują to najnowsze badania.

Badacze odkryli, że wśród grupy więcej niż 12000 dorosłych w średnim wieku, którzy wypijali ok 4-5 filiżanek kawy w ciągu dnia ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 jest mniejsze niż u tych, które rzadko sięgały po kawę.

Wyniki badań, które ukazały się w American Journal of Epidemiology potwierdzają już część badań na ten temat , które były przeprowadzane w przeszłości.

Uzasadnienie nie jest jeszcze do końca jasne. Można przypuszczać, że pewne składniki kawy jak np. magnez polepszają regulację glikemii w organizmie. Niektóre wyniki badań sugerują także, że kawa kofeinowa pobudza pewne reakcję metaboliczne mające na celu kontrolę i utrzymanie odpowiedniej wagi ciała.

Cukrzyca typu 2 powstaje, kiedy organizm traci wrażliwość na insulinę, która “przewozi” cukier z krwi do wszystkich komórek jako źródło energii. Ten typ cukrzycy jest dość mocno skorelowany z występowaniem otyłości.

W przeciwieństwie do kawy, słodzone soki i delikatne drinki są powiązane z występowaniem otyłości a co za tym idzie ze wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2.

Jednakże wyniki badań nie dostały jeszcze zielonego światła na wdrożenia jakiegokolwiek postępowania w fazie obecnej. Oczywiście umiarkowanie w spożywaniu słodzonych napoi na pewno nie zaszkodzi nikomu – powiedziała Dr. W. H. Linda Kao – główny autor badań.

“Wydaje nam się, że zbyt pochopne byłoby polecanie zwiększonej konsumpcji kawy. Pomimo jej pozytywnego wpływu na rozwój cukrzycy musimy pamiętać, że ogólnie przyjmuje się, że kawa jest “zła” i połączona z występowaniem innych jednostek chorobowych jak np. nadciśnienie tętnicze” – podkreśliła w wywiadzie dla Reuters Healt Dr Kao.

Jednak badacze wykazali jedną rzecz, która zaskoczyła wszystkich. Otóż badana grupa oprócz kawy spożywała również spore ilości napojów słodzonych co daje niejasny obraz i powiązanie picia kawy z ryzykiem wystąpienia cukrzycy.

Należy pamiętać, że umiarkowanie w piciu kawy jest bardzo ważne a do słodzonych napoi musimy podchodzić z ostrożnością.

Uczestnicy badania ukończyli je wypełniając szczegółowy kwestionariusz, który zawierał informacje: o ich diecie, jak często pili kawę i napoje słodzone dziennie. Również podawali informacje o poziomie ich aktywności fizycznej, używkach (papierosy, alkohol) i innych czynnikach ich życia codziennego.

Nawet uwzględniając inne czynniki, z badań wynika, że osoby pijące duże ilości kawy wykazywały mniejsze tendencje do rozwoju cukrzycy po okresie badawczym. Ci, którzy wypijali 4 i więcej filiżanek kawy dziennie stanowili 1/3 mniej osób narażonych na ryzyko rozwoju cukrzycy po okresie badawczym.

Jednak pomimo, że temat kawa – cukrzyca jest bardzo intrygujący, potrzebne są jeszcze dodatkowe badania na potwierdzenie tej teorii – podkreśla Dr Kao.

Misiek

Źródło: American Journal of Epidemiology, December, 2006.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.