Piwo dla diabetyków

piwo dla cukrzyków diabetyków

Trafiłem w internecie na stronę pani Eli Żmijewskiej która prowadziła prace nad „niskowęglowodanowym, pełnosmakowym piwem dla diabetyków”

Celem badań było opracowanie receptury i otrzymanie piwa, które zawierając nie więcej jak 2 g cukrów diabetycznie obciążających w litrze, organoleptycznie nie było gorsze od piwa kontrolnego (22 g takich cukrów w litrze). Cel ten został osiągnięty. Dodatkowo wykonane piwo cechowało się lepszą niż to drugie pienistością.
Zgodnie z oczekiwaniami, piwo to, „wpuszczone” w ilości 400 ml na głowę w grupę wolontariuszy cierpiących na cukrzycę nie spowodowało żadnego wzrostu poziomu stężenia D-glukozy we krwi badanych.

Czy browary w Polsce zainteresowały się produkcją piwa dla 1,5 mln chorych na cukrzycę? Do tej pory nie i nie ma żadnego piwa dla diabetyków.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *