Słodzone napoje zwiększają ryzyko cukrzycy

1
342

Ryzyko cukrzycy

Słodkie napoje zrujnowały zdrowie tysiącom ludzi. Dziesiątki tysięcy przypadków cukrzycy i chorób serca oraz setki milionów dolarów wydanych na opiekę zdrowotną – oto do czego zdaniem amerykańskich naukowców prowadzi picie słodkich napojów.

Skomplikowane analizy danych z lat 1990-2000 na temat rosnącego spożycia słodkich napojów oraz wzrostu zachorowań na cukrzycę i choroby układu sercowo-naczyniowego w Stanach Zjednoczonych zaprezentowali naukowcy z University of California – San Francisco na konferencji American Heart Association.

Napojom gazowanym z dodatkiem cukru, słodzonym sokom i napojom dla sportowców postawiono w raporcie bardzo poważne zarzuty. Autorzy uważają, że prawdopodobnie przyczyniły się one m.in. do ok. 130 tys. przypadków zachorowania na cukrzycę i 14 tys. zachorowań na chorobę niedokrwienną serca. Leczenie tych chorób kosztowało w latach 2000-2010 pomiędzy 300 a 550 milionów USD.

“Możemy udowodnić związek pomiędzy dziennym zużyciem słodzonych napojów i ryzykiem cukrzycy i przełożenia tych informacji na szacunki dotyczące bieżących zachorowań na cukrzycę i chorób układu krążenia, które mogą być przypisane do wzrostu spożycia tych napojów” powiedział główny autor badań Lica Lambrakos . “Chcemy, aby ogół społeczeństwa był bardziej świadomy powikłań zdrowotnych po spożyciu tych napojów oraz pomóc zapobiegać chorobom poprzez ograniczenie spożycia tych napojów, ważny jest także zdrowy styl życia”

Podatek od słodyczy

Naukowcy sugerują, że sposobem na ograniczenie konsumpcji słodkich napojów mogłoby być nałożenie na ich sprzedaż podatku w wysokości 1 centa za uncję, (czyli ok. 30 ml). Zakładają oni, że spożycie tych napojów spadłoby o 10 proc. Przestrzegają też, by nie pić więcej niż ok. 1 litra napojów słodzonych cukrem w ciągu tygodnia.

ag, PAP oraz http://www.zeenews.com/news609106.html zdjęcie sxc.hu

A czy Wy pijecie dużo słodzonych cukrem napoi? Napiszcie w komentarzach co o tym sądzicie.

Pozdrawiam

Rafał

1 KOMENTARZ

  1. Nareszcie ! Dopiero po 10-ciu latach skomplikowanych analiz danych zostało potwierdzone naukowo, że słodzone napoje zwiększają ryzyko cukrzycy, co każdy przeciętnie inteligentny człowiek zauważy od razu po zapoznaniu się ze składem takiego napoju dostępnym na jego opakowaniu.

    PS. Gratuluję przenikliwej znajomości ludzkiej natury, Panie Einstein 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.