Tradycyjny chiński lek na cukrzycę zyskał poparcie naukowe.

1
1000

Doniesienia o korzystnym wpływie na osoby z cukrzycą pewnej substancji występującej w tradycyjnie stosowanym chińskim leku mają teraz potwierdzenie naukowe.
Badania prowadzone przez zespół naukowców z Chin, Korei i Australii w Sydney’s Garvan Institute dowiodły, że naturalna substancja roślinna – berberyna może okazać się cenna w terapii cukrzycy typu 2.

Berberyna występuje w korzeniach lub korze pewnych roślin, stosowanych do leczenia ran oraz biegunki. W Chińskiej literaturze znajdują się wzmianki o podawaniu berberyny osobom z cukrzycą, co miało obniżać poziom glukozy, ale dotąd mechanizm działania tej substancji pozostawał nieznany.

Jeden z naukowców Garvan Institute – dr Jiming Ye mówi: „Nasze badania oparte na zwierzęcych przypadkach cukrzycy wskazują, że berberyna częściowo działa na aktywację enzymu w mięśniach i wątrobie, który to enzym wpływa między innymi na zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę – to z kolei wpływa na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo, wydaje się że berberyna pomaga zredukować masę ciała?.

Współczesne leki stosowane w terapii cukrzycy typu 2 zawierają metforminę i TZD, jednak wielu pacjentów nie toleruje metforminy, a TZD może powodować niepożądany wzrost wagi. Dlatego konieczne jest poszukiwanie nowych metod terapii cukrzycy typu 2, która jest stale rosnącym problemem zdrowotnym.
„Berberyna jest używana przez dekady, jeżeli nie stulecia, z niewielką liczbą zgłaszanych skutków ubocznych. Biorąc pod uwagę ograniczenia współczesnycj leków, cieszymy się z dowodu na to, że berberyna może być pomocna w terapii cukrzycy typu 2, jednakże, pomimo jej szerokiego zastosowania w medycynie tradycyjnej, wciąż musi być ona poddana wielu próbom klinicznym?, powiedział profesor David E. James – szef programu badań nad cukrzycą i otyłością w Garvan Institute. Następnym krokiem jest zbadanie, w jaki sposób berberyna uaktywnia enzym, który poprawia wrażliwość tkanek na insulinę.

źródła: Garvan Institute of Medical Research , sciencedaily.com oraz onet

1 KOMENTARZ

  1. Sz.Państwo choruję na cukrzycę typu 2 od 6 lat biorę leki doustne typu diaprel ,plus po posiłku siofort 850.Pomimo przestrzegania diety, wykonywania cwiczęń\hantle, biegi około 2 godziny dziennie\często miałem hiperglikemię w granicach rano na czczo cukier 160-do 190 jedn.do godz.14,00 póżniej po posiłkach dietetycznych i po cwiczeniach,cukier wynosił 90-130.Zacząłem eksperymentować odżywianie w różnych konfiguracjach ilosciowo i objętosciowo 4-5 posiłków dziennie z zachowaniem reżimu tj. bez białego pieczywa.wieprzowiny w jakiejkolwiek postaci, bez słodyczy tłustych ryb, ziemniaków, masła,margaryny.Takie odżywianie zmieniło glikemie na niższą,ale bez rewelacji.Zupełnie przypadkowo zacząłem konsumować grajfruty w godzinach wieczornych \około 22\ i stał się cud.Zawsze około godz.22.00 biorę ziofort zaraz potem konsumuję 1 czerwonego grayfruta.MIerzę cukier rano,a tu 110-115 poziom stężenia a po południu 110-130 po cwiczeniach i po posiłkuZ powyższego wynika.iż greyfruty spożyte po metforminie powodują znaczne obniżenie cukru.Uważam ,że jest to doniosłe odkrycie.Ponadto dodaję,że w ciągu dnia moje samopoczucie uległo diametralnej zmianie in plus i organizm jest o wiele wydolniejszy.Uważam,że dotychczasowe terapie stosowane przez diabetologów\obligatoryjnia indywidualizacja pacjentów z kukrzycą typy2\ osiągają mierny skutek.Materiał do przemyślenia przez diabetologów i pacjentów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.