Wskazówki na temat jedzenia w przypadku cukrzycy

1
516

baltar/stock.xchng.jpgOd czego rozpocząć?

Kiedy cukrzyca zostaje zdiagnozowana, każdy spożywany kęs staje się istotny. Przy pierwszym typie cukrzycy dobra kontrola oznacza zrównoważenie tego, co się je z odpowiednią ilością insuliny, która pomaga zużyć glukozę zawartą we krwi. Dietetyk lub ktoś z zespołu medycznego może Ci pomóc obliczyć jak dużo insuliny potrzebujesz.

Przy drugim typie cukrzycy leki doustne pomagają wykorzystać insulinę produkowaną przez organizm w bardziej efektywny sposób, aby utrzymać poziom glukozy we krwi na prawidłowym poziomie. Oba typy cukrzycy wymagają planowania posiłków, ćwiczeń fizycznych, kontroli wagi oraz przyjmowania odpowiednich lekarstw.

Czasami ciężko zorientować się jak zacząć. Tu znajdziesz podstawy, które być może Ci pomogą.

Jaka jest zdrowa waga?

Staraj się utrzymywać prawidłową wagę ciała. Wielu lekarzy używa BMI (Indeks Masy Ciała) jako wyznacznika idealnej wagi.

BMI obliczany jest według Twojej wagi oraz wzrostu i zwraca większą uwagę na tłuszcz ciała niż tylko na wagę. Wzór – dla tych, którzy lubią matematykę – to: „indeks masy ciała = masa (w kilogramach) podzielony przez wzrost do kwadratu (w metrach)”. Dla tych, którzy wolą obchodzić matematykę szerokim łukiem, w Internecie dostępnych jest wiele kalkulatorów BMI.

BMI pomiędzy 20 a 25 jest uważany za normalny. 26-29,9 oznacza nadwagę, 30-39,9 otyłość, a wynik powyżej 40 to oznaka poważnych problemów z wagą.

Ile węglowodanów powinno się jeść?

Amerykańskie Towarzystwo Diabetologiczne (American Diabetes Association) zaleca, aby wartość węglowodanów stanowiła 55%-65% dziennego spożycia wszystkich składników pokarmowych. Amerykańskie Towarzystwo Endokrynologów Klinicznych (American Association of Clinical Endocrinologists) doradza wartość pomiędzy 55% a 60%. Obie organizacje twierdzą, że mimo iż węglowodany mają bezpośredni wpływ na cukier we krwi, nie są one nieodpowiednie. Zawierają wiele składników odżywczych, które są niezbędne dla organizmu. Węglowodany są potrzebne, ponieważ używane są jako energia poprzez rozkładanie na glukozę.

W przypadku cukrzycy organizm nie może używać glukozy jako energii, ponieważ potrzebuje insuliny, aby przenieść glukozę do komórek. W pierwszym typie cukrzycy organizm nie produkuje insuliny i dlatego trzeba ją przyjmować z zewnątrz. W drugim typie organizm produkuje własną insulinę, ale nie jest ona na tyle efektywna, aby przenosić glukozę z krwi do komórek. Leki doustne pomagają insulinie pracować lepiej.

Według Amerykańskiego Towarzystwa Diabetologicznego tłuszcz powinien stanowić 25%-30% diety, a spożycie białka powinno wynosić około 11%-18%. Aby poziom cholesterolu mógł być utrzymywany na niższym poziomie, zalecane jest mniejsze spożycie tłuszczu i białek pochodzenia zwierzęcego, a więcej chudych rodzajów białek takich jak białka jajek, białe mięso kurczaka i indyka oraz produktów sojowych.

Ciekawe informacje na temat węglowodanów:

Zapotrzebowanie na węglowodany

Informacje o węglowodanach

Tabela zawartości węglowodanów

O co chodzi z tym błonnikiem?

Błonnik jest ważną częścią żywienia w cukrzycy. Mimo iż błonnik zaliczany jest do węglowodanów, nie podnosi on poziomu cukru we krwi, a zwiększone jego spożycie może nawet obniżać poziom glukozy we krwi u diabetyków.

Zalecana ilość błonnika różni się w zależności od organizacji, lecz wszystkie źródła są zgodne, że 25 gramów to minimalna ilość błonnika na dzień. Ostatnie analizy badań medycznych opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American College of Nutrition” zalecają wartość 25-50 gramów dziennie.

Wiele osób jednak nie je wystarczająco dużo błonnika. Zwiększenie spożycia pokarmów wysokobłonnikowych takich jak pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe oraz makarony, owies i inne zboża pełnoziarniste, ryż brązowy, soczewica oraz fasola, owoce, warzywa i orzechy pomogą Ci w osiągnięciu tego celu. Gdy zwiększasz dzienne spożycie błonnika, pamiętaj, aby wypijać przynajmniej 8 szklanek wody w ciągu dnia, aby mógł on przedostać się do organizmu.

Wszystko o błonniku pokarmowym

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny ocenia węglowodany pod kątem jak szybko podnoszą one cukier we krwi. Węglowodany takie jak cukierki, cukier, ciasta i ciasteczka mają wysoki indeks glikemiczny, natomiast produkty z pełnego ziarna mają niski.

Indeks glikemiczny może być pomocny, gdy próbujesz znaleźć węglowodany najlepsze dla siebie. Ponieważ nie wszystkie węglowodany mają taki sam wpływ na poziom cukru, wiedza które węglowodany mają niski indeks glikemiczny (co oznacza, że cukier we krwi będzie podnosił się wolniej) pomoże Ci zaplanować posiłki w bardziej efektywny sposób.

Możesz dostać tabele z indeksem glikemicznym produktów od swojego dietetyka lub lekarza, znajdziesz je także w książkach oraz w Internecie, np.:

Indeks Glikemiczny Żywności

Indeks Glikemiczny

Informacje oraz tabele

Opracowanie artykułu na podstawie Quick Facts to Know about Eating and Diabetes: Monika Szurdyga, zdjęcie: www.sxc.hu autorstwo: Baltar.

1 KOMENTARZ

  1. MOTTO: INFO o węglowodanach.

    WYSOKIE węglowodany, to takie, które po spożyciu produktu zawierającego właśnie węglowodany, podnoszą poziom cukru o więcej niż 26% (od 26,01% wzrostu).

    NISKIE węglowodany; to,
    1. zalecane: wzrost poziomu cukru po spożyciu od 0-13%, lub
    2. dozwolone: wzrost poziomu cukru od 13,01-26,00%.

    Ten poziom wzrostu można sobie samemu sprawdzić, własnym glukometrem i nie jest to trudne !!

    Np. odczyt na glukometrze jest/mamy 100 mg/dL na czczo. Po spożyciu 50 gram czystej glukozy poziom wzrośnie; o ok. 74% przy odczycie najwyższym (sprawdzamy co 15 minut przez ok. 1,5-2,5 godziny), po spożyciu 50 gram winogron o ok. 12% (ten najwyższy), po ugotowanym ryżu ok. 14-18% (zależy od rodzaju ryżu), po kaszy jaglanej o ok. 17%. Po spożyciu cukru spożywczego też poziom wzrośnie o około 73-74%. Po spożyciu czekolady tzw. min. 70% cacao, poziom cukru wzrośnie o ok. 42%, to jest dużo, ponieważ w takiej czekoladzie jest dużo WYSOKICH węglowodanów czyli cukru białego lub brązowego.
    Po spożyciu chleba pszenno-żytniego poziom cukru wzrasta uwaga o ok. 74%, czyli jak przy czystej glukozie.

    To jeden z dramatycznych UJEMNYCH, przyrodniczych rekordów !!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.