Dzisiaj kilka słów na temat, nad którym często zastanawiają się diabetycy: czy wolno mi napić się alkoholu? Ile mogę wypić? Jakie mogą być konsekwencje? Polecam Wam lekturę artykułu ze strony www.diabetes.org.
Alkohol jest wszędzie: szczególnie gdy rodzina zbiera się na grillu czy innych przyjęciach. Ktoś pyta: „Czego się napijesz?”. Co odpowiesz, jeśli masz cukrzycę?
To zależy. Rozpocznij od zadania sobie samemu trzech pytań:
- Czy moja cukrzyca jest pod kontrolą?
- Czy mój lekarz uważa, że nie mam problemów zdrowotnych, które alkohol może jeszcze pogłębić, np. uszkodzenia komórek nerwowych lub wysokie ciśnienie krwi.
- Czy wiem jaki wpływ może mieć alkohol na mnie i moją cukrzycę?
Jeśli odpowiedziałeś twierdząco na wszystkie trzy pytania, sporadyczny drink jest jak najbardziej w porządku. Ale co to znaczy „sporadyczny”? Eksperci z American Diabetes Association sugerują, że nie powinno się wypijać więcej niż dwa drinki dziennie w przypadku mężczyzn oraz jeden w przypadku kobiet. I to samo zalecenie dotyczy także ludzi bez cukrzycy.
Twoje ciało, cukrzyca i alkohol
Alkohol bardzo szybko przemieszcza się we krwi i nie jest rozkładany w żołądku. W ciągu pięciu minut po wypiciu drinka we krwi jest wystarczająca ilość alkoholu, aby można ją było wykryć. Najwyższy poziom stężenia w krwioobiegu alkohol osiąga po 0,5 do 1,5 godziny po wypiciu drinka.
Praca Twojej wątroby to głównie rozkładanie alkoholu, kiedy ten już się znajdzie w organizmie. Lecz to wymaga czasu. Jeżeli ważysz niecałe 70 kg (obliczenie dla 150 funtów, czyli około 67,5 kg – przyp. red.), strawienie piwa lub drinka zajmie około dwie godziny.
Jeśli pijesz alkohol w szybszym tempie niż Twoja wątroba może go rozłożyć, nadmiar alkoholu przemieszcza się przez krwioobieg do innych części ciała. Najłatwiejszym celem są komórki mózgowe. Kiedy ktoś mówi, że od alkoholu szumi mu w głowie, to właśnie odzwierciedla jak się czuje.
Ryzyko niskiego poziomu cukru we krwi – hipoglikemia
Jeżeli masz cukrzycę i bierzesz insulinę albo tabletki, ryzykujesz niskim poziomem cukru we krwi kiedy pijesz alkohol. Aby się zabezpieczyć, nigdy nie pij na pusty żołądek. Zaplanuj sobie drinka w czasie posiłku albo po przekąsce.
W jaki sposób alkohol przyczynia się do prawdopodobieństwa niedocukrzenia? To ma wiele wspólnego z Twoją wątrobą.
Zazwyczaj kiedy poziom cukru zaczyna spadać, wątroba wkracza do akcji, tzn. zamienia zapasy węglowodanów na glukozę. Następnie przekazuje glukozę do krwi, co pomaga uniknąć lub spowalnia reakcję hipoglikemiczną.
Jednak to ulega zmianie w momencie, gdy alkohol znajdzie się w organizmie. Alkohol to toksyna. Ciało reaguje na alkohol jak na truciznę. Wątroba chce się go szybko pozbyć z krwi. W rzeczywistości wątroba nie jest w stanie uwolnić glukozy dopóki nie zajmie się alkoholem. Jeśli cukier we krwi spada, bardzo szybko może dojść do głębokiego niedocukrzenia.
I to dlatego wypicie zaledwie dwóch drinków (około 60 ml) na pusty żołądek może doprowadzić do bardzo niskiego poziomu cukru we krwi.
Gdy połączysz alkohol z wysiłkiem fizycznym, zwiększasz ryzyko niedocukrzenia. Tak się może stać, ponieważ wysiłek pomaga obniżyć poziom cukru. Powiedzmy, że rozegrałeś kilka ciężkich setów w tenisa. Po meczu wypijasz piwo. Ale nawet po grze Twój organizm nadal pracuje. Zastępuje energię, którą Twoje mięśnie zużyły. Aby to było możliwe, pobiera glukozę z krwi i przekazuje ją do mięśni. Dlatego właśnie ćwiczenia fizyczne mogą spowodować, że poziom cukru zacznie spadać.
Jeżeli przyjmujesz insulinę lub tabletki, one także pracują, aby usunąć glukozę z krwi. Jeśli nie zjesz lub wątroba nie uwolni glukozy do krwi, to jesteś na najlepszej drodze do hipoglikemii. Jeżeli wypijesz piwo, alkohol powstrzyma wątrobę od przekazania jakiejkolwiek ilości glukozy. W tym momencie prawdopodobieństwo głębokiego niedocukrzenia jest nawet większe.
Zapytaj lekarza – diabetologa czy łączenie alkoholu z Twoimi lekarstwami jest bezpieczne.
Dla osób z drugim typem cukrzycy, leczącymi się poprzez odpowiednią dietę oraz ćwiczenia fizyczne, niski poziom cukru we krwi w czasie picia alkoholu stanowi mniejsze ryzyko.
Nie dopuszczaj do hipoglikemii
Postępuj według tych wskazówek, aby uniknąć niedocukrzenia w czasie picia:
- Nigdy nie pij alkoholu na pusty żołądek.
- Ogranicz się do 1 drinka jeśli jesteś kobietą lub 2 jeśli jesteś mężczyzną.
Alkohol wpływa na zdolność organizmu do poradzenia sobie z niskim poziomem cukru. Jeśli masz niski cukier, być może będziesz musiał podnosić go więcej niż raz wraz z upływem czasu. Gdy piłeś, sprawdź cukier zanim pójdziesz spać. Zjedz przekąskę, aby uniknąć hipoglikemii w czasie snu.
Ostrzeżenie: zastrzyki z glukagonem nie są pomocne przy poważnej hipoglikemii wywołanej przez picie. Zastrzyki z glukagonem pomagają w przypadku poważnej hipoglikemii wywołanej za dużą dawką insuliny. Glukagon zmusza wątrobę do uwolnienia glukozy do krwi. Ale ten proces zatrzymywany jest przez alkohol. Musisz być w stanie zareagować, czyli zjeść węglowodany, np. glukozę w tabletkach czy proszku. Nie możesz dopuścić do jeszcze większego spadku cukru. Jeżeli zemdlejesz, ktoś z opieki medycznej będzie musiał wstrzyknąć Ci glukozę do krwioobiegu.
Częste picie dużych ilości alkoholu może w konsekwencji uszkodzić wątrobę. Nie będzie także w stanie produkować glukozy. Gdy to się stanie, Twoją cukrzycę będzie bardzo trudno kontrolować.
Niektóre z objawów po wypiciu za dużej ilości alkoholu – takie jak dezorientacja czy niewyraźna mowa – są podobne do objawów niskiego cukru lub kwasicy ketonowej (najczęściej występującej u osób z 1 typem cukrzycy, spowodowanej za małą dawką insuliny). W takim przypadku możesz zostać poproszony o poddanie się badaniu krwi lub testu alkomatem w celu wykrycia alkoholu. Nie przejmuj się. Cukrzyca nie będzie miała wpływu na wynik testu na obecność alkoholu, nawet jeśli masz objawy niedocukrzenia czy „kwaśny” oddech z powodu wysokiego poziomu ketonów. Jeżeli jesteś poproszony o badanie na obecność alkoholu i masz wybór, zdecyduj się na badanie krwi. W ten sposób opieka medyczna może sprawdzić także poziom cukru oraz ketonów.
Mięsień piwny
Chociaż sporadyczny drink nie musi sprawić, że stracisz kontrolę na poziomem cukru we krwi, może on popsuć Twój plan jeżeli zależy Ci na utracie wagi. Dwa jasne piwa to około 200 dodatkowych kalorii. Alkohol nazywany jest „pustymi kaloriami”, ponieważ nie dostarcza on żadnych składników odżywczych.
Jeżeli przestrzegasz diety niskokalorycznej, pomyśl dwa razy zanim zdecydujesz się na alkohol. Ogólnie rzecz biorąc, alkohol liczy się jak jednostki tłuszczu (1 drink równa się dwóm wymiennikom tłuszczowym).
Mądre wybory napojów alkoholowych
Niektóre napoje alkoholowe stanowią lepszy wybór dla diabetyków. Stawiaj na te, które mają mało alkoholu i cukru. Jeśli pijesz drinki, dolewaj do alkoholu soku bez cukru, napoju typu „light” albo wody. To pozwoli na utrzymanie poziomu cukru w określonych granicach.
Jasne piwo oraz wino wytrawne to dobry wybór. Mają one mniej alkoholu, węglowodanów oraz kalorii.
Aby drinki miały dłuższe działanie, spróbuj napoju o nazwie „spritzer”. Zmieszaj wino z gazowaną wodą mineralną lub napojem typu „light”. Spróbuj bezalkoholowej „virgin Bloody Mary”. Przepisy na nie łatwo znajdziesz w Internecie.
Gdy alkohol jest złym wyborem
Niektóre osoby z cukrzycą nie powinny w ogóle pić alkoholu. Może on pogorszyć niektóre problemy zdrowotne wynikające z cukrzycy.
Jeżeli masz uszkodzenia komórek nerwowych w rękach lub nogach, picie alkoholu może to jeszcze pogorszyć. Alkohol jest trucizną dla nerwów. Picie może zwiększyć ból, pieczenie, mrowienie, drętwienie oraz inne objawy towarzyszące uszkodzeniom nerwów. Niektóre badania ukazują, że nawet drobne – lecz regularne – picie (poniżej dwóch drinków tygodniowo) może spowodować uszkodzenie komórek nerwowych.
Obfite picie alkoholu (trzy lub więcej drinków dziennie) może spotęgować problemy ze wzrokiem (retinopatię) u diabetyka. Jeżeli masz wysokie ciśnienie krwi, możesz je obniżyć jeśli przestaniesz pić alkohol.
Wielu diabetyków ma we krwi wysoki poziom tłuszczu zwanego trójglicerydami. Jeśli i Ty należysz do tej grupy, nie powinieneś pić alkoholu. Ma on wpływ na sposób w jaki wątroba usuwa tłuszcz z krwi. Alkohol również pobudza wątrobę do większej produkcji trójglicerydów. Nawet sporadyczne picie alkoholu (dwie niewielkie szklaneczki wina w ciągu tygodnia) może podnieść poziom trójglicerydów.
A jak Wasze doświadczenia w tym temacie? Bo ja już na własnej skórze przekonałam się, że na drugi dzień po imprezie (na której wypiłam nawet tylko parę kieliszków wina) muszę znacznie obniżyć bazę oraz ilość insuliny do posiłków.
Wasze zdrowie piwkiem bezalkoholowym! 😉
Monika Szurdyga
Źródło: diabetes.org 15.10.2007r
Dodaj komentarz