Soja zapobiega rozwojowi cukrzycy

0
612

Soja zapobiega cukrzycy
Jak podaje portal Onet.pl dieta bogata w ziarna czarnej soi pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi, obniżeniu poziomu cholesterolu i tkanki tłuszczowej oraz w ochronie przed cukrzycą – informuje pismo „Journal of the Science of Food and Agriculture”. Żółta soja od dawna znana jest jako skuteczny środek wspomagający walkę z cholesterolem. Firmy spożywcze chętnie poszerzają o nią swój asortyment.

Teraz grupa koreańskich naukowców dowiodła, że podobne, a nawet korzystniejsze działanie, wywierają na nas ziarna czarnej soi. Eksperyment przeprowadzono na razie na szczurach.

Zespół badaczy z Uniwersytetu Hanyang w Seulu, pod kierunkiem Shin Joung Rho, karmił 32 szczury wysokotłuszczową dietą, uzupełnianą jednak o ziarna czarnej soi.

Po dwóch tygodniach okazało się, że zwierzęta, które 10 proc. energii (kilokalorii) czerpały właśnie z soi przybrały na wadze tylko połowę tego, co ich „bracia” z grupy kontrolnej.

Poziom całkowitego cholesterolu był u nich o 25 proc. niższy, a tzw. złego cholesterolu (frakcji LDL) nawet o 60 proc.

David Bender, dziekan londyńskiej University College Medical School, uważa, że zawarte w soi białko pobudza metabolizm tłuszczów w wątrobie i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, jednocześnie redukując syntezę nowych kwasów tłuszczowych i cholesterolu. Naukowiec sądzi, że właśnie dlatego tradycyjna medycyna azjatycka używa ziaren soi do leczenia cukrzycy.

– Głównym sprawcą cukrzycy typu 2 jest otyłość brzuszna, w wyniku której dochodzi do upośledzenia wydzielania i działania hormonu insuliny – mówi Bender.

– Z tego wynika, że utrata wagi, stymulowana przez soję, może poprawić równowagę glikemiczną organizmu i zapobiec rozwojowi tej groźnej choroby – dodaje.

Lynne Garton, dietetyk i konsultant żywienia z Soya Protein Association, dadaje, że soja jest doskonałym uzupełnieniem zbilansowanej diety i dobroczynnie działa na nasz organizm – obniża poziom tkanki tłuszczowej, jest bogata w błonnik i stanowi doskonałe źródło złożonych węglowodanów.

Misiek

 

Źródło: portal Onet.pl, 27.02.2007.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.