Pierwsze w Polsce testy insuliny w sprayu

0
220

Dostaje ją dwóch 40-letnich pacjentów z cukrzycą. Eksperyment potrwa dwa lata. Jeśli okaże się, że lek jest bezpieczny, zostanie dopuszczony do sprzedaży
insulina wziewna
W Ameryce nowy preparat został zarejestrowany na początku roku. Teraz trwają procedury umożliwiające wprowadzenie leku do europejskich aptek. W Polsce insulinę w sprayu badają lekarze ze szpitala klinicznego im. Barlickiego.

– Instytucja przygotowująca preparat do rejestracji w całej Unii wybrała nasz ośrodek do badań – mówi prof. Jerzy Loba z Kliniki Diabetologii i Chorób Metabolicznych. – Sprawdzamy, jak działa lek i czy wywołuje działania niepożądane.

Pacjenci z cukrzycą typu I (w tej postaci choroby zniszczeniu ulegają komórki produkujące insulinę) dostali spraye z insuliną. Wdychają ją w taki sam sposób, jak swoje leki zażywają chorzy na astmę.

Cukrzycy, biorąc hormon przed jedzeniem, imitują odpowiedź organizmu na spożyte posiłki. Skuteczne działanie preparatu powinno polegać na utrzymywaniu ilości cukru na właściwym poziomie. Sprawdzają to sami pacjenci za pomocą glukometrów. – W ten sposób dowiadujemy się, czy lek działa – tłumaczy prof. Loba.

Ewentualne skutki uboczne pozwolą wykryć dokładne badania lekarskie. Początkowo będą prowadzone raz w tygodniu, później rzadziej. Najwięcej obaw wiąże się z ewentualnym negatywnym wpływem sprayu na płuca. Dlatego osobom przyjmującym nowy lek trzeba będzie zrobić kilkakrotnie specjalistyczne badania.

Zaletą wziewnej insuliny jest łatwość stosowania. Pozwoli uniknąć cukrzykom zastrzyków, które trzeba robić trzy razy dziennie.

– Najważniejsze, że nowy preparat powinien działać skuteczniej od dotychczas stosowanych – mówi prof. Loba. – Wygląda na to, że wziewna insulina bardzo dobrze odtwarza proces fizjologiczny, co daje szansę na osiągnięcie lepszych efektów terapeutycznych.

Na cukrzycę choruje ponad 48 mln ludzi w Europie. Jej powikłania często prowadzą do utraty wzroku, amputacji kończyn, niewydolności nerek i uszkodzenia nerwów.

http://serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34138,3584200.html

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.