Jak donosi najnowszy numer pisma Amerykańskiego Stowarzyszenia Biologii Eksperymentalnej FASEBJ badania dowiodły, że trzustka to nie jedyne miejsce, w którym produkowana jest insulina. Także mózg produkuje insulinę. Według badania przeprowadzonego przez Northwestern University istnieje połączenie pomiędzy chorobą Alzheimera a mózgową insulinoopornością. Czy można ją nazwać nowym typem cukrzycy?
Receptory insuliny w mózgu są wrażliwe na cząsteczki zwane ADDL (białko gromadzące się w mózgach chorych, uszkadzające połączenia nerwowe w mózgu – przyp. red.). Gdy osoba cierpi na chorobę Alzheimera, następuje nagromadzenie ADDL, co wydaje się mieć wpływ na zanikanie synaps w mózgu. ADDL powoduje także zakłócenia w obrębie receptorów insuliny w mózgu, co wpływa na ich insulinooporność.
Naukowcy uważają, że jest to właśnie nowy rodzaj cukrzycy, tzw. „mózgowa”. Mimo iż w podsumowaniu badań, które pojawiło się w czasopiśmie nie została ona konkretnie nazwana „trzecim typem”, badania w pełni popierają aktualną teorię, że choroba Alzheimera może pewnego dnia stać się trzecim typem cukrzycy.
Źródło: Federation of American Societies for Experimental Biology Journal (FASEBJ) oraz diabetes.about.com/b/a/000180.htm?nl=1,
tłumaczenie i opracowanie: Monika Szurdyga