Czy istnieje cukrzyca typu 3?

Federation of American Societies for Experimental Biology Journal (FASEBJ)Jak donosi najnowszy numer pisma Amerykańskiego Stowarzyszenia Biologii Eksperymentalnej FASEBJ badania dowiodły, że trzustka to nie jedyne miejsce, w którym produkowana jest insulina. Także mózg produkuje insulinę. Według badania przeprowadzonego przez Northwestern University istnieje połączenie pomiędzy chorobą Alzheimera a mózgową insulinoopornością. Czy można ją nazwać nowym typem cukrzycy?

Receptory insuliny w mózgu są wrażliwe na cząsteczki zwane ADDL (białko gromadzące się w mózgach chorych, uszkadzające połączenia nerwowe w mózgu – przyp. red.). Gdy osoba cierpi na chorobę Alzheimera, następuje nagromadzenie ADDL, co wydaje się mieć wpływ na zanikanie synaps w mózgu. ADDL powoduje także zakłócenia w obrębie receptorów insuliny w mózgu, co wpływa na ich insulinooporność.

Naukowcy uważają, że jest to właśnie nowy rodzaj cukrzycy, tzw. „mózgowa”. Mimo iż w podsumowaniu badań, które pojawiło się w czasopiśmie nie została ona konkretnie nazwana „trzecim typem”, badania w pełni popierają aktualną teorię, że choroba Alzheimera może pewnego dnia stać się trzecim typem cukrzycy.

Źródło: Federation of American Societies for Experimental Biology Journal (FASEBJ) oraz diabetes.about.com/b/a/000180.htm?nl=1,

tłumaczenie i opracowanie: Monika Szurdyga

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *