Kwasy tłuszczowe Omega 3 mogą obniżyć ryzyko cukrzycy typu 1 u dzieci

1
465

asifthebes/stock.xchng.jpgNaukowcy Uniwersytetu „Colorado Health Sciences Center” ogłosili, że wyniki próby DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young) ukazują, iż zwiększone przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega 3 w wieku niemowlęcym może ochronić dzieci przed rozwojem cukrzycy typu 1. Wyniki badań zostały opublikowane 26-go września 2007 w czasopiśmie Journal of the American Medical Association.

Badania mierzyły efekt przyjmowania kwasów tłuszczowych Omega 3 na autoagresję wysepek trzustkowych, która jest wskaźnikiem pierwszego typu cukrzycy, zaliczanej do chorób autoagresyjnych. Dzieciom przyglądano się przez ponad 6 lat, w czasie których naukowcy sprawdzali rozwój autoagresji wysepek u tych dzieci.

U dzieci, które przyjmowały więcej Omega 3, ryzyko autoagresji wysepek było obniżone. W ten sposób badacze doszli do wniosku, że przyjmowanie Omega 3 ma ochronne działanie przeciwko cukrzycy typu 1. Próba DAISY była badaniem obserwacyjnym, co znaczy, że nie manipulowano przyjmowaniem Omega 3 u dzieci biorących udział w badaniu.

Kwasy Omega 3 są ważną częścią . Można je znaleźć w orzechach, lnie, niektórych olejach, np. oleju rybim i roślinnym i niektórych gatunkach ryb, np. tuńczyku, makreli, sardynkach, łososiu i mieczniku. Jajka pochodzące z ekologicznych farm kurcząt mogą również zawierać kwasy Omega 3.

Źródło: diabetes.about.com, tłumaczenie: Monika Szurdyga, zdjęcie: www.sxc.hu autorstwo: asifthebes.

1 KOMENTARZ

  1. mnie w ciąży właśnie zalecano spożywanie różnorodnych orzechów, nasion i ryb (tych ostatnich z umiarem, ze względu na możliwą zawartość metali ciężkich)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.