Naukowcy Uniwersytetu „Colorado Health Sciences Center” ogłosili, że wyniki próby DAISY (Diabetes Autoimmunity Study in the Young) ukazują, iż zwiększone przyjmowanie kwasów tłuszczowych Omega 3 w wieku niemowlęcym może ochronić dzieci przed rozwojem cukrzycy typu 1. Wyniki badań zostały opublikowane 26-go września 2007 w czasopiśmie Journal of the American Medical Association.
Badania mierzyły efekt przyjmowania kwasów tłuszczowych Omega 3 na autoagresję wysepek trzustkowych, która jest wskaźnikiem pierwszego typu cukrzycy, zaliczanej do chorób autoagresyjnych. Dzieciom przyglądano się przez ponad 6 lat, w czasie których naukowcy sprawdzali rozwój autoagresji wysepek u tych dzieci.
U dzieci, które przyjmowały więcej Omega 3, ryzyko autoagresji wysepek było obniżone. W ten sposób badacze doszli do wniosku, że przyjmowanie Omega 3 ma ochronne działanie przeciwko cukrzycy typu 1. Próba DAISY była badaniem obserwacyjnym, co znaczy, że nie manipulowano przyjmowaniem Omega 3 u dzieci biorących udział w badaniu.
Kwasy Omega 3 są ważną częścią . Można je znaleźć w orzechach, lnie, niektórych olejach, np. oleju rybim i roślinnym i niektórych gatunkach ryb, np. tuńczyku, makreli, sardynkach, łososiu i mieczniku. Jajka pochodzące z ekologicznych farm kurcząt mogą również zawierać kwasy Omega 3.
Źródło: diabetes.about.com, tłumaczenie: Monika Szurdyga, zdjęcie: www.sxc.hu autorstwo: asifthebes.
Dodaj komentarz